CUM FUNCTIONEAZA PANOURILE SOLARE ?
Principiul de funcțioare al panourilor solare SolarPro®
Panourile solare termice cu tuburi vidate sunt folosite pentru încălzirea apei menajere cu ajutorul energiei solare. Componentele principale ale unui panou solar termic sunt: tuburile vidate din sticlă, rezervorul de stocare a apei (sau după caz colectorul solar), suportul de fixare al panoului și dispozitivul de reglare a alimentării cu apă rece (poate fi vas cu flotor, automatizare sau alimentare directă din rețea).
Încălzirea efectivă a apei în panourile solare nepersurizate se produce astfel:
Apa rece alimentează rezervorul panoului, care este mediu de stocare. Ulterior, apa pătrunde în tuburile vidate, unde se încălzește prin acțiunea razelor solare asupra peretelui interior al tubului Tubul este tratat cu un strat de vopsea foto-absorbantă, formată din compuși chimici meniți să transforme lumina solară în caldură. Rolul VIDULUI din pereții tuburilor este de a izola eficient (aprox. 95%) apa caldă din interior de mediul exterior, prevenind, astfel, orice pierderi de căldură. Astfel, se mentine un randament maxim al panoului solar.
ATENȚIE: Panourile solare nu folosesc caldură solară, ci lumină solară, din acest punct de vedere fiind posibilă folosirea lor tot timpul anului, chiar și la cele mai joase temperaturi.
Apa rece, odată ajunsă în tuburi, se încălzește prin procesul descris mai sus. Apoi, conform circuitului fizic al apei în natură, odată încălzită, apa urcă înapoi în rezervorul de stocare. De aici apa este direcționată spre instalația casei pentru a putea fi folosită de consumator.
Apa rece pătrunde, constant sau ritmic (în funcție de sistem) în rezervor, înlocuind cantitatea de apă caldă consumată.
La panourile solare presurizate compact, procesul de transfer termic de la tuburi către rezervor este mai complex. Astfel, tuburile vidate (cu heat-pipe de această dată) preiau lumina de la soare și o transformă în căldură. Apoi căldura este transferată de la pereții tuburilor către rezervor prin țeava de cupru din interiorul tubului, numită heat-pipe. Căldura din heat-pipe este apoi descărcată în rezervor prin intermediul unui schimbător de căldură intern din cupru.
Acest ultim proces este valabil și pentru instalațiile solare presurizate separat. În cazul acestora, însă, caldura din heat-pipe se descarcă in antigelul din colector, urmand ca acest antigel să incălzească apa din boiler prin intermediul unei serpentine.
CUM ALEG PANOUL SOLAR POTRIVIT ?
SolarPro® oferă o gamă completă de panouri solare termice. Alegerea panoului solar potrivit nevoilor fiecărui client se face în funcție de urmatoarele aspecte:
Numarul de persoane și ce doriti sa obțineți de la panoul solar
– Pentru câte persoane trebuie să fie satisfăcut necesarul de apă caldă menajeră. În funcție de acest aspect se stabilește capacitatea sistemului solar.
– Doriți ca panoul solar să vă asigure doar apa caldă menajeră, sau aveți nevoie să vă aducă și un aport la încălzire? Astfel, dacă doriți doar apă caldă puteți opta pentru un panou solar presurizat compact sau pentru unul nepresurizat. Dacă doriți să aveți și un aport la încălzirea locuinței trebuie să instalați un sistem solar presurizat separat.
Perioada de funcționare
– Doriți să aveți apă caldă menajeră doar de primavara până toamna sau tot timpul anului? În primul caz este suficient un panou solar nepresurizat, iar în al doilea caz vă este necesar fie un panou solar presurizat compact fie o instalație solară presurizată separat.
Amplasamentul
– Unde veți instala panoul solar, pe acoperiș sau pe suprafață plană? În funcție de acest lucru se va stabili ce fel de suport vă trebuie.
– Ce înălțime aveți până pe acoperișul casei unde doriți să montați panoul? La panourile nepresurizate presiunea apei calde se formează gravitațional (prin cădere), înălțimea minimă la care trebuie amplasat fiind de 3-4 metri de la cel mai apropiat consumator față de panou (ghiuvetă, cadă, duș, etc). Dacă nu aveți această diferență de nivel puteți să montați panoul pe un suport metalic mai înalt decât acoperișul casei. Altă soluție ar fi să achiziționați o pompă de creștere a presiunii.
Panourile solare presurizate compact și panourile solare presurizate separat nu sunt condiționate de înălțime minimă. Acestea pot fi montate oriunde, chiar și la nivelul solului, fără a întâmpina probleme legate de presiunea apei calde.
INSTALARE SI POZITIONARE
Poziționare și instalare panouri solare SolarPro®
Operațiunea de instalare panouri solare, precum și poziționarea acestora se fac in funcție de anumite aspecte. Panourile solare termice SolarPro® au nevoie de radiație solară directă pentru a putea încălzi apa menajeră sau agentul termic. Astfel, conform poziționării României pe glob, în tara noastră unghiul radiației solare față de sol este de 45 de grade. Din această cauză înclinația ideală la care trebuie montate panourile solare este de 45 de grade față de sol. În acest fel razele solare vor cădea perpendicular pe tuburi, oferind maximum de randament pentru sistemul solar.
Orientarea panourilor solare
Orientarea panourilor solare este esențială pentru a avea randament maxim. Acestea trebuiesc amplasate cu înclinarea tuburilor către SUD. Astfel radiația solară atinge panoul pe toată durata zilei (atât dimineața când răsare de la est, cât și după-amiaza când apune către vest). Forma cilindrică a tuburilor permite captarea energiei solare în orice moment al zilei. Atât la prânz, când raza solară cade exact deasupra tuburilor, cât și când bate din lateralul acestora.
Locul în care amplasăm panoul solar trebuie să nu fie umbrit în nici un fel (de copaci sau alte clădiri / construcții / obiecte). În acest fel se evită obstrucționarea razelor solare și se asigură un randament optim al panoului solar.
În funcție de tipul de panou solar folosit, se stabilește locul de amplasare a acestuia. Panourile solare nepresurizate necesită amplasarea la înălțime, pentru a ca apa caldă sa formeze presiune gravitațional (prin cădere). În schimb, instalarea panourilor solare presurizate și a colectoarelor poate fi facuta oriunde, atât la înălțime cât și la nivelul solului. La panourile solare presurizate presiunea apei calde se menține egala cu presiunea apei reci din rețea. La colectoarele solare, presiunea din instalație va fi reglată cu ajutorul unei pompe sau a unui grup de pompare.