CUM FUNCTIONEAZA PANOURILE SOLARE ?

Principiul de func╚Ťioare al panourilor solare SolarPro┬«

Panourile solare termice cu tuburi vidate sunt folosite pentru ├«nc─âlzirea apei menajere cu ajutorul energiei solare. Componentele principale ale unui panou solar termic sunt: tuburile vidate din sticl─â, rezervorul de stocare a apei (sau dup─â caz colectorul solar), suportul de fixare al panoului ╚Öi dispozitivul de reglare a aliment─ârii cu ap─â rece (poate fi vas cu flotor, automatizare sau alimentare direct─â din re╚Ťea).

├Änc─âlzirea efectiv─â a apei ├«n panourile solare nepersurizate se produce astfel:

Apa rece alimenteaz─â rezervorul panoului, care este mediu de stocare. Ulterior, apa p─âtrunde ├«n tuburile vidate, unde se ├«nc─âlze╚Öte prin ac╚Ťiunea razelor solare asupra peretelui interior al tubului Tubul este tratat cu un strat de vopsea foto-absorbant─â, format─â din compu╚Öi chimici meni╚Ťi s─â transforme lumina solar─â ├«n caldur─â. Rolul VIDULUI din pere╚Ťii tuburilor este de a izola eficient (aprox. 95%) apa cald─â din interior de mediul exterior, prevenind, astfel, orice pierderi de c─âldur─â. Astfel, se mentine un randament maxim al panoului solar.

 ATEN╚ÜIE: Panourile solare nu folosesc caldur─â solar─â, ci lumin─â solar─â, din acest punct de vedere fiind posibil─â folosirea lor tot timpul anului, chiar ╚Öi la cele mai joase temperaturi.

Apa rece, odat─â ajuns─â ├«n tuburi, se ├«nc─âlze╚Öte prin procesul descris mai sus. Apoi, conform circuitului fizic al apei ├«n natur─â, odat─â ├«nc─âlzit─â, apa urc─â ├«napoi ├«n rezervorul de stocare. De aici apa este direc╚Ťionat─â spre instala╚Ťia casei pentru a putea fi folosit─â de consumator.

Apa rece p─âtrunde, constant sau ritmic (├«n func╚Ťie de sistem) ├«n rezervor, ├«nlocuind cantitatea de ap─â cald─â consumat─â.

La panourile solare presurizate compact, procesul de transfer termic de la tuburi c─âtre rezervor este mai complex. Astfel, tuburile vidate (cu heat-pipe de aceast─â dat─â) preiau lumina de la soare ╚Öi o transform─â ├«n c─âldur─â. Apoi c─âldura este transferat─â de la pere╚Ťii tuburilor c─âtre rezervor prin ╚Ťeava de cupru din interiorul tubului, numit─â heat-pipe. C─âldura din heat-pipe este apoi desc─ârcat─â ├«n rezervor prin intermediul unui schimb─âtor de c─âldur─â intern din cupru.

Acest ultim proces este valabil ╚Öi pentru instala╚Ťiile solare presurizate separat. ├Än cazul acestora, ├«ns─â, caldura din heat-pipe se descarc─â in antigelul din colector, urmand ca acest antigel s─â inc─âlzeasc─â apa din boiler prin intermediul unei serpentine.


CUM ALEG PANOUL SOLAR POTRIVIT ?

SolarPro┬« ofer─â o gam─â complet─â de panouri solare termice. Alegerea panoului solar potrivit nevoilor fiec─ârui client se face ├«n func╚Ťie de urmatoarele aspecte:

Numarul de persoane ╚Öi ce doriti sa ob╚Ťine╚Ťi de la panoul solar

ÔÇô Pentru c├óte persoane trebuie s─â fie satisf─âcut necesarul de ap─â cald─â menajer─â. ├Än func╚Ťie de acest aspect se stabile╚Öte capacitatea sistemului solar.

ÔÇô Dori╚Ťi ca panoul solar s─â v─â asigure doar apa cald─â menajer─â, sau ave╚Ťi nevoie s─â v─â aduc─â ╚Öi un aport la ├«nc─âlzire? Astfel, dac─â dori╚Ťi doar ap─â cald─â pute╚Ťi opta pentru un panou solar presurizat compact sau pentru unul nepresurizat. Dac─â dori╚Ťi s─â ave╚Ťi ╚Öi un aport la ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei trebuie s─â instala╚Ťi un sistem solar presurizat separat.

Perioada de func╚Ťionare

ÔÇô Dori╚Ťi s─â ave╚Ťi ap─â cald─â menajer─â doar de primavara p├ón─â toamna sau tot timpul anului? ├Än primul caz este suficient un panou solar nepresurizat, iar ├«n al doilea caz v─â este necesar fie un panou solar presurizat compact fie o instala╚Ťie solar─â presurizat─â separat.

Amplasamentul

ÔÇô Unde ve╚Ťi instala panoul solar, pe acoperi╚Ö sau pe suprafa╚Ť─â plan─â? ├Än func╚Ťie de acest lucru se va stabili ce fel de suport v─â trebuie.

ÔÇô Ce ├«n─âl╚Ťime ave╚Ťi p├ón─â pe acoperi╚Öul casei unde dori╚Ťi s─â monta╚Ťi panoul? La panourile nepresurizate presiunea apei calde se formeaz─â gravita╚Ťional (prin c─âdere), ├«n─âl╚Ťimea minim─â la care trebuie amplasat fiind de 3-4 metri de la cel mai apropiat consumator fa╚Ť─â de panou (ghiuvet─â, cad─â, du╚Ö, etc). Dac─â nu ave╚Ťi aceast─â diferen╚Ť─â de nivel pute╚Ťi s─â monta╚Ťi panoul pe un suport metalic mai ├«nalt dec├ót acoperi╚Öul casei. Alt─â solu╚Ťie ar fi s─â achizi╚Ťiona╚Ťi o pomp─â de cre╚Ötere a presiunii.

Panourile solare presurizate compact ╚Öi panourile solare presurizate separat nu sunt condi╚Ťionate de ├«n─âl╚Ťime minim─â. Acestea pot fi montate oriunde, chiar ╚Öi la nivelul solului, f─âr─â a ├«nt├ómpina probleme legate de presiunea apei calde.


INSTALARE SI POZITIONARE

Pozi╚Ťionare ╚Öi instalare panouri solare SolarPro┬«

Opera╚Ťiunea de instalare panouri solare, precum ╚Öi pozi╚Ťionarea acestora se fac in func╚Ťie de anumite aspecte. Panourile solare termice SolarPro┬« au nevoie de radia╚Ťie solar─â direct─â pentru a putea ├«nc─âlzi apa menajer─â sau agentul termic. Astfel, conform pozi╚Ťion─ârii Rom├óniei pe glob, ├«n tara noastr─â unghiul radia╚Ťiei solare fa╚Ť─â de sol este de 45 de grade. Din aceast─â cauz─â ├«nclina╚Ťia ideal─â la care trebuie montate panourile solare este de 45 de grade fa╚Ť─â de sol. ├Än acest fel razele solare vor c─âdea perpendicular pe tuburi, oferind maximum de randament pentru sistemul solar.

Orientarea panourilor solare

Orientarea panourilor solare este esen╚Ťial─â pentru a avea randament maxim. Acestea trebuiesc amplasate cu ├«nclinarea tuburilor c─âtre SUD. Astfel radia╚Ťia solar─â atinge panoul pe toat─â durata zilei (at├ót diminea╚Ťa c├ónd r─âsare de la est, c├ót ╚Öi dup─â-amiaza c├ónd apune c─âtre vest). Forma cilindric─â a tuburilor permite captarea energiei solare ├«n orice moment al zilei. At├ót la pr├ónz, c├ónd raza solar─â cade exact deasupra tuburilor, c├ót ╚Öi c├ónd bate din lateralul acestora.

Locul ├«n care amplas─âm panoul solar trebuie s─â nu fie umbrit ├«n nici un fel (de copaci sau alte cl─âdiri / construc╚Ťii / obiecte). ├Än acest fel se evit─â obstruc╚Ťionarea razelor solare ╚Öi se asigur─â un randament optim al panoului solar.

├Än func╚Ťie de tipul de panou solar folosit, se stabile╚Öte locul de amplasare a acestuia. Panourile solare nepresurizate necesit─â amplasarea la ├«n─âl╚Ťime, pentru a ca apa cald─â sa formeze presiune gravita╚Ťional (prin c─âdere). ├Än schimb, instalarea panourilor solare presurizate ╚Öi a colectoarelor poate fi facuta oriunde, at├ót la ├«n─âl╚Ťime c├ót ╚Öi la nivelul solului. La panourile solare presurizate presiunea apei calde se men╚Ťine egala cu presiunea apei reci din re╚Ťea. La colectoarele solare, presiunea din instala╚Ťie va fi reglat─â cu ajutorul unei pompe sau a unui grup de pompare.